POTEŠKOĆE S GUTANJEM:

EOZINOFILNI EZOFAGITIS?

POTEŠKOĆE S GUTANJEM:

EOZINOFILNI EZOFAGITIS?

POTEŠKOĆE
S GUTANJEM:

EOZINOFILNI
EZOFAGITIS?

ŠTO JE EOZINOFILNI EZOFAGITIS?

Eozinofilni ezofagitis (EoE) je rijetko kronično upalno stanje koje utječe na jednjak čije porijeklo i uzroci još nisu u potpunosti razjašnjeni. Ovu upalu karakterizira prisutnost određene vrste bijelih krvnih stanica u sluznici jednjaka. Te se stanice nazivaju eozinofilima po čemu je nazvana ova bolest.

Sažetak EoE-a:
– Otežano gutanje; uključujući hranu koja se zaglavila u jednjaku.
– Bol pri gutanju (prvenstveno pri gutanju krute hrane).
– Kako si pomoći: jesti vrlo sporo, usitnjavati hranu u blenderu, izbjegavati jesti u restoranima, piti puno tekućine uz obroke.
– Smatra se da su uzroci povezani s brojnim čimbenicima koji vjerojatno uključuju alergene iz hrane.

EoE je također “mlada bolest”, jer je prepoznata kao bolest tek 1993. godine, a medicina je počela obraćati više pažnje na ovo stanje tek u
2000-ima.

Jednjak odrasle osobe dugačak je oko 25 cm i promjera je oko 2,5 cm. Povezuje usta sa želucem i transportira hranu, to znači da sluznica jednjaka dolazi u kontakt sa svime što jedemo i pijemo.

The oesophagus connects the mouth with the stomach

Jednjak povezuje usta sa želucem

Sumnja se da kod EoE bolesnika određene komponente hrane (alergeni) izazivaju upalu u jednjaku. Ta upalna reakcija ima sličnosti s onom koja se javlja kod astme, kroničnog upalnog stanja dišnih putova uzrokovanog alergenima iz zraka, zbog čega se EoE često naziva “astma jednjaka”. Kao i u slučaju astme, alergeni iz zraka također mogu potaknuti EoE. Pacijenti s bolešću eozinofilnog ezofagitisa često pate i od drugih alergijskih stanja, poput alergijske hunjavice (alergijskog rinitisa), astme, osipa i alergija na hranu općenito. Veza između eozinofilnog ezofagitisa i tih poremećaja još je uvijek nejasna, niti su poznati točni uzroci EoE-a – što je fokus trenutnih istraživanja.

Smatra se da uzroci eozinofilnog ezofagitisa obuhvaćaju brojne čimbenike, uključujući kroničnu upalnu reakciju na određenu hranu i alergene iz zraka. Česti pokretači su kravlje mlijeko (≥ 50%), pšenica (≥ 50%), soja, jaja, orasi, riba i morski plodovi.

Koliko je uobičajen EoE?

Eozinofilni ezofagitis je rijedak poremećaj koji je prvi put priznat kao bolest 1993. godine. Danas je poznato da je EoE drugo najčešće upalno stanje jednjaka nakon gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD).

U Europi će otprilike 16 od 100.000 ljudi razviti ovo stanje, no postoje razlike između regija. Muškarci su izloženi značajno većem riziku, podjednako u djetinjstvu kao i u odrasloj dobi. Eozinofilni ezofagitis se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće se pojavljuje u dobi između 30 i 50 godina.

Eozinofilni ezofagitis – informirajte se

Česta pitanja

Česta pitanja o EoE

Servis

Recepti za EoE pacijente